Stenografi
Inlägg
Digitaliserad stenografisk text PDF Skriv ut Skicka sidan

Efter många år av tester och försök med olika pennor, och olika slags mjukvara så har vi äntligen kommit en bit på väg.

Vi har valt teknik, och valt mjukvarulösning. Nu börjar arbetet.

Arbetet består dels av att beskriva stenografins "språk" för de tekniker som skall göra lösningen, och dels att mer definitivt formulera den affärsmodell som skall ligga till grund för investeringen.

Och det förstås: själva utvecklingen av mjukvaran, med koppling till den aktuella hårdvaran.

Som teknikutvecklingen nu gått så behöver vi inte uppfinna hårdvaran, och inte heller mjukvaruplattformen. Det vi behöver göra är att implementera stenografi-tolknings-algoritmen i den befintliga mjukvaruplattformen.

Investeringen är därmed av realistisk storlek, sedd ur affärsmässighetens horisont.

Utan en affärsmodell som bär investeringen finns det ju inga möjligheter att genomföra investeringen!

Jag kommer framöver släppa lite nyheter, och bilder över projektet. 

Affärsmodellen bygger på att kostnaden för att köpa en penna med den stenografiska funktionen inte skall bli avskräckande dyr, sedd ur en vanlig yrkesverksam stenografs ögon.

Vi kommer behöva ca 100 testpiloter som kan skriva stenografiska texter för tolkning när vi förfinar tolkningsmodellen. Intresserade kan höra av sig till mig på Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den  

 
Stenografiskrift direkt till datorn PDF Skriv ut Skicka sidan

Jag har sedan ett antal år bevakat den tekniska utvecklingen vad gäller elektroniska pennor för att se om man kunde göra ett system där man skriver stenografi på ett papper, och där man sedan kan få över texten i klartext till ett dokument i datorn, så att man kan slutredigera snabbt.

Nu äntligen har utvecklingen gått så långt att de tekniska förutsättningarna finns för att skapa ett sådant system.

Jag håller på att utveckla en prototyp och hoppas att inom några år kunna lansera ett paket som omfattar en penna, särskilt papper (med svaga stödlinjer) och programvara.

Min tanke är att t.ex riksdagen och andra som använder professionella stenografer skall kunna rationalisera sina processer.

Men jag tror också att många av de som tidigare lärt sig stenografi kan vara intresserade av ett sådant system. Och jag tror dessutom att det skulle kunna innebära en renässans för stenografin som anteckningsskrift.

Jag söker investorer till projektet. Intresserade kan maila mig på perherman [at] massmarketing punkt se
 
Lumpen PDF Skriv ut Skicka sidan

Lumpen

När jag gjorde lumpen, 1976-77, skrev jag dagbok. Det gjorde jag med stenografi. I svarta anteckningsböcker. 

Jag gjorde lumpen i Borås, och där fanns det en lokalförening till Stenografiförbundet. Jag gick en fortsättningskurs där, och vad jag minns fick jag t.o.m. ett gymnasiebetyg i ämnet. 

Efter lumpen for jag till Israel för att arbeta på Kibutz, och för att lära mig Hebreiska. Det vare en upplevelserik tid, och jag fortsatte skriva dagbok, på stenografi. 

Jag skriver , för det är som om det vore ett eget språk, man lär sig bilder och symboler och det gäller att lära sig så pass att man direkt kan känna bilden, eller se den framför sig, se den i fingrarna, så att man skriver bilden, symbolen, utan att tänka på hur den tecknas del för del, dvs stavas. 

Ävenom den består av enskilda delar som motsvarar vokaler och konsonanter, så är det helhetsbilden som skall dyka upp och skrivas. Det är ungefär som när man läser (långskrift). Man läser inte bokstav för bokstav, utan man läser en ordbild. Även om den råkar vara felstavad kan man i sammanhanget läsa rätt ordbild! 

 
Idag PDF Skriv ut Skicka sidan

Jag använder stenografin jämt. Om jag noterar något när jag lyssnar på debatten i Kommunstyrelsen, eller Kommunfullmäktige så kan jag lättare citera mina motståndare. Eller när jag förbereder mitt eget inlägg, så kan jag snabbt skriva det i sittande möte, och snabbt anpassa och redigera det när jag hör andras argument.

Igår på KS blev det lite tråkigt så jag skrev av vad kommunchefen sa när han förklarade ett ärende. När man skriver ordagrant vad någon säger blir det extra tydligt vilka som tänker klart och strukturerat, och vilka som famlar och har ofullständiga meningar (och tankar?)

 

 

 
Fortsatta studier PDF Skriv ut Skicka sidan

Uppsalastudier 

När jag kom tillbaka till Uppsala för fortsatta studier i Hebreiska på Semiticum så anmälda jag mig till en fortsättningskurs. Samma lärare. Vi fick börja lära oss mer avancerade förkortningar, med exempel från riksdagstal och politiska texter. 

Riksdagen 

Vid något tillfälle frågade läraren om jag var intresserad av att delta i Rikdsdagens kurs för stenografer. Det var jag.

 
Fler artiklar...
<< Start < Föregående 1 2 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL