My Website

Changing the world, one site at a time…


Stenografiträning PDF Skriv ut Skicka sidan När jag var igång som värst,1979-1980 tror jag det var, så tränade jag varje dag i 1-2 timmar.

Jag fick texter med markering för 20, 25 och 100 stavelser, som jag läste in på band i olika hastigheter. Sedan lyssnade jag på bandspelaren och skrev för att nöta in nya förkortningar, och för att träna hjärnan och handen (ryggmärgen) att minnas vad talaren säger även om man skriver i efterskott.

Det är nästa lättare att ligga några ord efter så att man skriver sammanhållande (i ett svep) och inte ett ord i taget och stannar upp pennan mellan varje ord. Nu har jag via Melins Stenografförbund köpt lite litteratur, och ett band, för att repetera. Tänkte att jag "at last" skulle ta några mer märken och diplom. Tänkte också att jag skall delta i stadskampen för Borås Melinare.

Eftersom jag konsekvent har använt stenografi i alla sammanhang, och alltid skriver i princip allt på stenografi, så har jag trots att jag inte tränat på snart 25 år, en bra hastighet (allt är relativt ;-) ).

När jag testade med bandet jag fick i veckan så klarade jag utan vidare av att skriva av de texter som lästes i 110-150 stavelser per minut (stegrande, dvs de börjar på 110 och slutar på 150).

Det beror på att jag för det mesta inte tvekar att skriva orden, jag minns omedvetet (i ryggmärgen) hur ord och symboler (förkortningar) skall skrivas. De gånger jag tvekade, eller stakade mig så att det blev dåligt skrivet, hade jag tid att gå tillbaka och korrigera eller förtydliga tecknena. Det känns riktigt bra.

Det betyder att jag troligen ligger över 150 i hastighet, och åtminstone med lite uppfräschning av förkortningar och lite träning bör klara 175.

Om jag minns rätt är det 175 gränsen för att ta nålen i Silver. (100 = stål, 125 = brons, 150 = diplom, 200 = diplom, och slutligen 225 är guld). Så nu skall jag börja med att köra igenom bandet jag köpt för att träna skrivandet under tidspress. Jag skall också skriva av SVD:s ledare varje dag. Det ger en bra blandning av ordförråd och ger tillfälle att tänka igenom förkortningar och repetera dessa.